rea

Rea 2019 – Så genomskådar du bluffarna

Många är de som ser fram emot att göra riktiga klipp under årets kommande reasäsonger. Men är det verkligen så att man sparar så mycket pengar som man tror?

I reatider är det viktigt att vara varsam i jakten på fynd. Det är nämligen inte ovanligt att många butiker använder sig av knep, eftersom de helt enkelt vill sälja mer. Konsumenterna blir trots allt mer köpsugna under reasäsonger!

Under 2019 har vi många reor att se fram emot. Vi har till exempel sommarrea, Black Friday, Cyber Monday och många fler. Genom att vara extra misstänksam mot de priser du stöter på kan du göra kap – på riktigt.

Nedan ska vi ge dig våra bästa tips på hur du genomskådar rea-bluffarna en gång för alla.

1. Högt ordinarie pris

Om du snubblar över en vara som är nedsatt med 20 procent i pris betyder inte detta att varan faktiskt kostar 20 procent mindre.

Låter det märkligt? Låt oss förklara. Varje butik sätter sina egna priser på olika produkter. Därmed kan varans ordinarie pris i vanliga fall vara väldigt högt, vilket betyder att en prissänkning på 20 procent inte alls är lika förmånlig.

Många butiker brukar höja sina priser strax innan reatider för att sedan kunna sänka priset och få det att verka som att produkten är ovanligt billig. På så sätt kan det kännas som att du har gjort ett riktigt klipp, när du inte alls gjort det egentligen.

Kolla upp varans pris online

Så hur löser du detta problem? Om du stöter på ett erbjudande som du är intresserad av – sök efter varans pris online först. Du kan till exempel ta hjälp av en jämförelsetjänst som Prisjakt.nu.

På så sätt kan du se om samma produkt finns billigare någon annanstans samt vad varans normalpris är.

3. Tokbillig (men daterad) produkt

Det är inte ovanligt att butiker, till exempel inom elektronik, sätter tokbilliga priser på daterade produkter. Detta gör man helt enkelt för att få bort dem snabbt och ge plats åt nyare modeller.

I vissa fall gäller inte ångerrätt när du handlar på rea (ta reda på detta innan du köper!). Med andra ord kan du köpa en ny TV på rean, ta hem dem och inse att modellen är över ett år gammal. Du inser dessutom att den inte ens stödjer ditt nuvarande programkort.

Även här är det viktigt att läsa på om produkten du vill köpa innan du faktiskt gör det. Om du märker att produkten är gammal bör du satsa på en nyare modell, även om det är lite dyrare.

3. Villkor för prisgaranti

Prisgarantier är såklart väldigt förmånliga, inte minst om du är ute efter ett så lågt pris som möjligt. Det som dock kan vara lite krångligt är alla de villkor som denna garanti kommer med. Många gånger kan du försöka utnyttja garantin men bli nekad, till exempel på grund av att butiken valt att ändra beteckningen för den vara du köpt.

Tänk på att alltid läsa igenom de finstilta villkoren innan du slår till. Fråga dessutom butiken en fråga för mycket än en för lite.

4. Lockande erbjudanden

Ett vanligt knep som en del butiker använder sig av är att skylta med ett riktigt bra erbjudande i deras reklam. När du väl besöker butiken blir du dock meddelad om att varan är slutsåld. Dock får du ett erbjudande om en minst lika bra produkt som bara är lite dyrare.

Många gånger står det i reklamen att det endast finns ett ”begränsat antal” kvar för att du ska känna dig lite extra sugen på att slå till. Detta är samtidigt en lösning för att ta sig undan marknadsföringslagen. Denna lag säger att försäljaren i övriga fall måste erbjuda dig en liknande produkt av samma värde.

Innan du besöker butiken, fundera över om du verkligen har råd att betala lite mer. Ett annat tips är att söka efter den ”slutsålda” varan på internet för att se om den finns till samma pris någon annanstans.

TIPS! Sugen på att göra några riktiga klipp redan nu? Utforska sista minuten-erbjudanden under Utlöpande i menyn!

Inga kommentarer

Lämna kommentar

Din mailadress kommer inte att visas offentligt.