mat från matkasse

Linas Matkasse ska minska matsvinnet med AI

Nästan en tredjedel av maten i svenska hushåll slängs helt i onödan, enligt en undersökning av Naturvårdsverket. Linas Matkasse, som levererar hundratusentals matkassar till svenska hem, har beslutat att minska denna siffra. Och detta med hjälp av artificiell intelligens. Nu satsar det 150 miljoner kronor på IT och dataanalys för att klara detta.

En utav de många fördelarna med matkassar är att man genom att abonnera på en sådan ofta minskar sit matsvinn. Linas har lyckats med bedriften att ha i stort sett noll matsvinn hittills. Men nu antar de utmaningen att fortsätta med detta, och samtidigt öka valmöjligheten för kunder.

Trehundra tusen matkasse-kombinationer

En nyhet hos Linas är att kunderna nu har möjligheten att själva komponera en veckomeny bland cirka 30 olika recept, varje vecka. Detta gör att antalet olika menyer överstiger 300 000 möjliga kombinationer.

Den enorma malmöjligheten, som alltså innebär att nästan varje kunds matleverans blir unik, innebär förstås en oerhörd utmaning. Företaget har som plan att möta denna utmaning med en stor satsning på IT-teknik. Över de kommande tre åren har de för avsikt att spendera 150 miljoner kronor på att bli bättre inom IT och artificiell intelligens.

Planen är att använda sig av avancerad maskinlärning för att kunna förutse hur kunder kommer att välja att utforma sin matmeny – och därefter planera inköp av råvaror därefter. ”Ytterligare en komplikation är att alla kunder inte köper matkassar varje dag – en del köper tre recept, en del fyra, en del fem… det måste vi också ha med i beräkningarna.”, säger Alexander Aagren, IT-chef på Linas Matkasse.

Marknadsledande i Sverige

För tolv år sedan drog Carolina ”Lina” Gebäck igång Linas matkasse, och blev pionjär inom den nya marknaden för matkassar i Sverige. Bolaget har sedan med åren växt till att bli ett av de ledande företagen inom hemleverans av mat i landet. Deras stora antal kunder är en förutsättning för att kunna klara utmaningen med AI, enligt Alexander Aagren.

Det krävs för att få en struktur och kunna läsa ut hur kunderna beter sig. Där kan man inte ta några genvägar. Nu lanserade vi tjänsten i Sverige i augusti och våra maskiner blir smartare och smartare.

Spara pengar med rabattkoder

Funderar du på att testa en matkasse? Glöm då inte att använda dig av våra rabattkoder för Linas Matkasse! Just nu får du exempelvis 150 kr rabatt på de två första matleveranserna hos dem.

Vi har även rabattkoder hos konkurrenter som City Gross och HelloFresh.

Inga kommentarer

Lämna kommentar

Din mailadress kommer inte att visas offentligt.